Ryby i owoce morza w najlepszym wydaniu!

Risotto z krewetkami i małżami

Risotto z owocami morza to naprawdę wyśmienita potrawa, która połączenie kremowej konsystencji risotto z bogactwem smaków owoców morza. Oto prosty przepis na to pyszne danie:

  • Składniki:
  • 200 g ryżu do risotto
  • 100 g surowych krewetek surowych obranych 31-40 MyFood
  • 100 g mięsa małży gotowanego MyFood
  • 1 cebula
  • pół papryki czerwonej
  • 2 ząbki czosnku
  • pół szklanki białego wytrawnego wina
  • 0,5 l gorącego bulionu warzywnego
  • pół szklanki passaty pomidorowej
  • oliwa,
  • sól, pieprz
  • siekane świeże zioła: oregano, lubczyk

Wykonanie:

Krewetki i małże rozmrażamy i dokładamy do miseczki. Na głębokiej patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy na niej na złoty kolor cebulę i czosnek. Wsypujemy ryż i mieszamy dokładnie. Wlewamy wino i gotujemy do lekkim ogniu do momentu kiedy ryż całkowicie wchłonie wino. Wlewam bulion i dodajemy siekaną paprykę i dalej gotujemy. Kiedy ryż zmięknie dodajemy krewetki, małże, passatę, sól i pieprz. Mieszamy i gotujemy jeszcze 3 -4 minuty. Zdejmujemy z ognia. Na koniec dodajemy siekane zioła i mieszamy.

Smacznego!